Barmark i Ånnaboda – men snön kommer…

Barmark i Ånnaboda – men snön kommer…

0 1056

Det är drygt 70 dagar kvar till skid-SM premiären den 28 januari i Ånnaboda, två mil väster om Örebro. Det är då, 28 januari till 1 februari Kalla, Hellner och company ska jaga SM-guld i Kilsbergen. Men snön lyser fortfarande med sin frånvaro.

– Jag känner mig lugn, säger tävlingsledare Robert Erixon. Det har köpts in tolv nya snökanoner och dessutom hyr Örebro kommun in sex så kallade fläktkanoner under SM-veckan. Det räcker för att klara SM-tävlingarna om natursnön uteblir, förklarar han.

– Det behövs några få minusgrader för att göra konstsnö, fortsätter tävlingsledare Erixon. Men den sista helgen i januari brukar det vara kallt på våra breddgrader.

Stora dragplåstret                                                                                                                                           Ånnaboda skidstadion i Kilsbergen har fått en rejäl ansiktslyftning inför årets SM-vecka, som förutom längdskidornas mästerskap bland annat innehåller SM i skidorientering och SM för draghundar, som också avgörs i Ånnaboda.

– Totalt deltar 24 idrotter i SM-veckan i Örebro, men det är förstås längdskidorna som är det stora publika dragplåstret, säger Lasse Lundberg, ordförande i Örebro Skidallians och generalsekreterare för skid-SM.

– Efter framgångarna i OS i Sotji är det extra roligt att SM i längdskidåkning avgörs i Örebrotrakten. Här kommer våra stora skidprofiler och världsstjärnor att slipa formen inför VM i Falun en månad senare, fortsätter han.

 Publikfest                                                                                                                                                                 Det är bäddat för en publikfest med andra ord. SM-veckan i Umeå i vintras beräknades locka över 40 000       åskådare.

– Vi hoppas på två-tre tusen åskådare under onsdagens skiathlon och torsdagens stafetter samt fyra till sex tusen under helgens tävlingar, säger tävlingsledaren Robert Erixon.

– Det kan vara lågt räknat, fortsätter han. Men mycket beror på vädret. Vi vet ju att intresset är stort här i mellansverige.

Tävlingsledare Robert Erixon (tv) och banchef Pär Dudal (th) längtar efter vinterns sm-tävlingar.
Tävlingsledare Robert Erixon (tv) och banchef Pär Dudal (th) längtar efter vinterns sm-tävlingar.

Robert Erixon utlovar tuffa och utslagsgivande banor, såväl i de traditionella klasserna som i söndagens avslutande sprint.

– Höjdskillnaden är 75 meter i skiathlon och distans. Det har varit besvärligare att få till en utslagsgivande bana på sprinten. Men jag tycker att vi har lyckats, säger tävlingsledaren Robert Erixon och utlovar publikvänliga banor.

Vad innebär det för tävlingarna eftersom det också är sista chansen att komma med till VM i Falun?
– Det har inte påverkat utformningen av tävlingsspåren. Däremot märks det på
medias intresse. Det ryktas om att det blir 200 ackrediterade journalister, säger Robert Erixon.

 

LIKNANDE INLÄGG

0 2129

0 1859